Fietscross is een geweldige sport, die begin jaren ’70 is ontstaan in de Amerikaanse staat Californië.
De sport ontstond doordat jongeren op hun fietsen hun motorcrosshelden imiteerden. De Amerikaanse fietsenfabrikant Schwinn had een klein model fiets uitgebracht die de Stingray heette en de jongeren ontdekte dat je hier erg goed op kon crossen. Ze begonnen met het bouwen van crossbaantjes en om helemaal op de echte motorcrossers te lijken droegen ze ook helmen, stofbrillen en handschoenen. Als snel gingen meerdere jongeren meedoen aan deze sport en werden er ook wedstrijden georganiseerd.
Ze noemden de sport: Bicycle Motorcross. Dit is te vertalen als motorcross op de fiets. Omdat in het Engels het woord “cross” ook “kruis” betekent werd de afkorting voor Bicycle Motorcross: BMX. Deze term wordt tegenwoordig internationaal gebruikt om onze sport aan te duiden.
BMX was al snel heel populair en daarom zag ook de fietsindustrie kansen. De gewone stadsfietsen bleken niet sterk genoeg voor het racen en springen en dus begonnen de fabrikanten met het ontwikkelen van speciale crossfietsen. Door de jaren heen zijn de fietsen steeds verder verbeterd en ontwikkeld. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de sterke en lichtgewicht crossfietsen van vandaag. En natuurlijk gaat de ontwikkeling nog gewoon door!
De sport heeft sinds het ontstaan ook een gigantische ontwikkeling gemaakt. Aanvankelijk werd fietscross vooral gezien als leuk tijdverdrijf voor jongeren of als voorbereiding op motorcross. Maar tegenwoordig is het een volwassen sport. Het staat als volwaardige discipline binnen de fietssport en topfietscrossers zijn fulltime met hun sport bezig. Sinds 2008 is BMX zelfs onderdeel van de Olympische Spelen! Één ding dat gelukkig nooit veranderd is aan de sport, is dat het ontzettend leuk is om te doen!
Fietscross in Nederland
Fietscross is dus ontstaan in Amerika. Maar gelukkig kennen we het dankzij een Nederlander ook in Europa. In 1974 was de Nederlandse motorcrosser Gerrit Does in Amerika om daar een wedstrijd te rijden. Hij zag daar de jongeren op hun fietsen crossen en het leek hem een goed idee om die sport naar Nederland te brengen. Gerrit Does stond hiermee aan de basis van BMX in Nederland en Europa.
Onlangs ontdekte Gerrit Does dat al in 1957 gefietscrosst werd in Nederland. Hiermee is de discussie opgelaaid of de sport echt in Californië is ontstaan. Feit blijft echter dat de (her-)ontdekking van de sport in Californië wel verantwoordelijk is geweest voor de verspreiding van de sport zoals we die nu kennen.
Lees meer over fietscross op de pagina’s: